Pasty orzechowe to produkty powstałe na bazie prażonych orzechów arachidowych. Niepodważalną zaletą masła orzechowego jest brak soli, cukru i innych dodatków, które nie należą do pożądanych przez organizm człowieka. Pasty orzechowe stosowane są często jako element zdrowego, pełnowartościowego śniadania, warto jednak pamiętać, że jest to produkt, który można stosować także jako dodatek do ciast i deserów.
Pasty orzechowe dla małych i dużych
Pasty orzechowe należą do produktów w szczególny sposób lubianych przez dzieci. Są smaczne i zdrowe jednocześnie, nic więc dziwnego, że w wielu domach na stałe wpisały się w poranne menu. Pasty orzechowe wbrew pozorom należą do produktów nieprzetworzonych, są one produkowane wyłącznie na bazie orzechów arachidowych, bez dodatku oleju, cukru czy soli.
Co ważniejsze, pasty orzechowe, podobnie jak orzechy, zawierają sporą ilość cennych wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Śmiało można więc stwierdzić, że pasty orzechowe to przysłowiowy zastrzyk energii na cały dzień.
Pasty orzechowe także dla sportowców
Pasty orzechowe często są polecane sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie. Wynika to przede wszystkim z tego, że przedmiotowe produkty zawierają znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu oraz należącego do grupy omega-9 kwasu oleinowego. Jak nietrudno zauważyć, pasty orzechowe posiadają w swoim składzie komponenty odpowiadające przede wszystkim za regenerację i budowę tkanki mięśniowej, dlatego też produkty te powinny znaleźć się w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia.