Pasta orzechowa, znana także jako masło orzechowe, to popularny i lubiany produkt spożywczy, który stanowi nie tylko element codziennych śniadań, ale także dodatek do wielu deserów czy ciast. Pasta orzechowa produkowana jest na bazie orzechów arachidowych, których zaletą jest niski indeks glikemiczny oraz znaczna ilość przeciwutleniaczy.
Pasta orzechowa podstawą zdrowego śniadania
Śniadanie daje moc – mówi znane powiedzenie i w rzeczy samej trudno nie zgodzić się z zasadnością tych słów. Jednym ze składników, które często stanowią element śniadania, jest pasta orzechowa, szczególnie lubiana przez dzieci.
Pasta orzechowa produkowana jest wyłącznie z prażonych orzechów, bez dodatku soli, oleju, cukru czy innych komponentów – nietrudno więc zauważyć, że jest jest to produkt nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Co ważniejsze, pasta orzechowa zawiera wiele cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pasta orzechowa jako smaczny dodatek do deserów
Desery zazwyczaj kojarzą się ze słodyczą i mnóstwem kalorii. Warto jednak pamiętać, że wykorzystanie produktów niskokalorycznych, do których należy pasta orzechowa, pozwala w prosty sposób połączyć przysłowiowe przyjemne z pożytecznym.
Godny podkreślenia jest fakt, że pasta orzechowa może być wykorzystana zarówno podczas przygotowywania deserów, jak i ciast. Produkt ten zapewnia wyjątkowy, subtelny smak orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu kaloryczności konkretnej propozycji kulinarnej. Co ważniejszej, pasta orzechowa doskonale komponuje się z różnymi składnikami, począwszy od owoców, na bitej śmietanie i kremach skończywszy.