Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek, zapewniający energię na cały dzień. Ważne jest więc to, aby śniadanie dostarczało odpowiednią ilość wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonałą propozycją kulinarną są w tym przypadku pasty orzechowe, stosowane często jako smaczny i zdrowy dodatek do kanapek.
Pasty orzechowe nie tylko dla dzieci
Wiele osób wychodzi z założenia, że pasty orzechowe – przede wszystkim ze względu na smak oraz właściwości odżywcze – są przeznaczone przede wszystkim dla dzieci. Rzeczywistość weryfikuje jednak to stwierdzenie – masło orzechowe może jeść każdy, bez względu na wiek. Co ważniejsze, pasty orzechowe nie są wyłącznie zarezerwowane jako element zdrowego śniadania.
Pasty orzechowe to produkty o niskim indeksie glikemicznym, mogą być więc spożywane przez diabetyków. Ich zaletą jest lekka konsystencja oraz wyjątkowy, orzechowy smak. Doskonale komponują się z pieczywem, można nimi przekładać suche wafle, a także stosować jako dodatek do deserów i ciast.
Jakie właściwości posiadają pasty orzechowe?
Pasty orzechowe to produkty niskokaloryczne – bez wątpienia jest to największa zaleta tego typu produktów. Godna podkreślenia jest także znaczna ilość cennych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Pasty orzechowe to także przysłowiowa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, cennego białka, kwasu foliowego, witaminy E, potasu oraz kwasu oleinowego, nota bene, należącego do kwasów tłuszczowych typu omega-9.
Optymalna zawartość pożądanych składników odżywczych sprawia, że pasty orzechowe są polecane przede wszystkim dzieciom, sportowcom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia, wymagających odpowiedniej diety, bogatej w białko.